(Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas


  • Paperback
  • 169
  • Anak Titiwangsa
  • Keris Mas
  • Malay
  • 14 February 2020
  • null

6 thoughts on “(Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas

  1. says: (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas

    (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas Keris Mas Ì 7 DOWNLOAD READ ☆ eBook, PDF or Kindle ePUB Ì Keris Mas Penceritaan plotnya sangat kemas dan bunyinya amat bersahaja Sudin si anak muda kematian ayah ibu yang tinggal berdua dengan pakciknya masih ragu ragu dengan cita cita dan masa depan menjalani hidup bawah ajaran Pak Cik Sama

  2. says: (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas

    (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas Buku ni nipis je tapi sepanjang tempoh pembacaan tu menebal juga la rasa bosan dan menjengkelkan baca buku ni C

  3. says: (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas

    (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas Watak utama dalam Anak Titiwangsa Sudin mempelajari makna dewasa apabila kehilangan ayah yang meninggal dihempap batang po

  4. says: CHARACTERS Anak Titiwangsa (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas

    READ ☆ eBook, PDF or Kindle ePUB Ì Keris Mas (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas Bacaan ulangan Bacaan zaman kanak kanak saya sebenarnya Cuma zaman itu saya tidak begitu menghayati makna tersirat cerita ini hanya fokus kepada plot cerita sahajaMengisahkan Sudin yang masih kabur tentang masa depannya dan dalam masa yang sama risau dengan keadaan sahabatnya Karim yang terhanyut dalam gejala sosial Berlatarbelakangkan zam

  5. says: (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas

    (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas #bukubuku#bacaansantaihanisWokeh buku ni aii kasi hashtag #bukuretrohanishahaha😆berkisarkan ttg perjalanan hidup pemuda2 yg sdg meniti alam kedewasaan yg cuba mencari perubahan dlm hidup💫yg mana dr kampung dtg ke kota dgn harapan nak jadi lebih baik walaupun akhirnya berubah menjadi lebih terukaisemannnn😟 semuanya adalah ke

  6. says: (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas Keris Mas Ì 7 DOWNLOAD READ ☆ eBook, PDF or Kindle ePUB Ì Keris Mas

    (Anak Titiwangsa) PDF DOWNLOAD ↠ Keris Mas Keris Mas Ì 7 DOWNLOAD READ ☆ eBook, PDF or Kindle ePUB Ì Keris Mas Secebis gambaran daripada masa lalu tentang anak muda pada zaman itu Uh okey Cerita best

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anak Titiwangsa

DOWNLOAD Anak Titiwangsa 107 Alam kehidupannya dan kejayaan inilah yang patut anda ketahui Apa pula yang terjadi kepada Karim yang semakin liar itu Bacalah novel Anak Titiwangsa ini untuk mengetahui jawapannya. Watak utama dalam Anak Titiwangsa Sudin mempelajari makna dewasa apabila kehilangan ayah yang meninggal dihempap batang pokok Bekerja sambil belajar untuk HSC amat mencabar Anak Titiwangsa membawa kisah kasih sayang dan kesetiakawanan dalam latar tahun 70an Behind the Mountain inilah yang patut anda ketahui Apa pula yang terjadi kepada Karim yang semakin liar Addiction itu Bacalah novel Anak Titiwangsa Harry Gruyaert ini untuk mengetahui jawapannya. Watak utama dalam Anak Titiwangsa Sudin mempelajari makna dewasa apabila kehilangan ayah yang meninggal dihempap batang pokok Bekerja sambil belajar untuk HSC amat mencabar Anak Titiwangsa membawa kisah kasih sayang dan kesetiakawanan dalam latar tahun 70an

READ ☆ eBook, PDF or Kindle ePUB Ì Keris Mas

DOWNLOAD Anak Titiwangsa 107 Sudin dan Karim merupakan dua orang budak kampung yang nakal Kedua duanya gagal dalam peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran Akibat kegagalan ini Sudin dibawa oleh pak ciknya ke Kuala. Penceritaan plotnya sangat kemas dan bunyinya amat bersahaja Sudin si anak muda kematian ayah ibu yang tinggal berdua dengan pakciknya masih ragu ragu dengan cita cita dan masa depan menjalani hidup bawah ajaran Pak Cik Samad sehingga dia dapat khabar tentang Karim teman sekampung yang mencuri dan lari dari rumah Arah jalanan harian Sudin mula tertumpu dalam hal mencari Karim sambil menjadi pembantu wartawan bahagian jenayah di syarikat akhbar tempat pakciknya bekerja Aku tertarik dengan watak Karim ini sebab dia seakan tulang dan fokus cerita tapi wujudnya dalam naratif sekadar sebutan nama sahaja dari awal hingga 3 bab akhir baru karakternya menghias cerita Sudin banyak menjadi tukang kata dan menarasi plot kisah berlegar dalam hal perhubungan dan persahabatan tentang tujuan dan matlamat Moral keseluruhannya bagus sekali Kiasan bahasa dan larasnya sedap dibaca cerita tak meleret malah santai saja Engkau kerja engkau belajar engkau mengalami dan engkau mengetahui Teruskan begitu lama lama tercapailah cita cita Tetapi cita cita mesti ada Cita cita bukan angan angan

CHARACTERS Anak Titiwangsa

DOWNLOAD Anak Titiwangsa 107 Lumpur dan diasuh dengan disiplin yang ketat Manakala Karim pula terus membesar di kampung tetapi kurang mendapat perhatian daripada kedua dua orang tuanya Sudin akhirnya berjaya d. Buku ni nipis je tapi sepanjang tempoh pembacaan tu menebal juga la rasa bosan dan menjengkelkan baca buku ni Ceritanya tentang si Sudin ni yang mentah dan naif atau secara kasarnya tolol menurut rakan sekerjanya yang obses mencari kawan sekampungnya dulu Karim yang hilang Sepanjang cerita terpaksa la dengar si Sudin ni merengek dan merungut tak habis habis tentang banyak perkara terutama sekali tentang Pak Cik Samad pakciknya yang setelah kematian orang tua Sudin membawa Sudin ke Kuala Lumpur untuk diberi peluang mengejar masa depan yang cerah Remaja dengan jiwa berontak barangkali Sudin ni yang tak reti nak bersyukur dan hanya tahu memanjang merengek kebosanan sekalipun telah diberi peluang keemasan yang tak semua orang boleh dapat Sementara di sekelilingnya orang orang sibuk mengharungi kepayahan hidup atau berusaha sedaya upaya untuk memajukan diri tetapi Sudin tanpa cita cita yang jelas sekadar mengisi kekosongan hari harinya dengan merungut tentang orang sekeliling atau merengek mahu mencari Karim tanpa rancangan yang jelas dan bijak dan akhirnya terpaksa dibantu oleh orang lain Sudin yang kebosanan ni membosankan wataknya Sudin sebagai watak utama kebanyakan masa hanya sekadar menumpang dan bergantung kepada imbas kembali tentang watak watak lain ataupun kemunculan watak watak lain yang jelas sekali mempunyai perwatakan dan cerita yang lebih menarik Entah la Mungkin ada yang aku terlepas pandang tentang cerita ni Mungkin sebenarnya cerita ni nak ceritakan tentang seseorang yang tiada cita cita atau tujuan hidup lalu mengisi kekosongannya dengan satu obsesi yang lain yang mana mengingatkan aku kepada buku No Longer Human karya Dazai Osamu dengan watak utamanya yang betul betul menjengkelkan apatah lagi apabila diadaptasi kepada versi komik menjadi semakin jelas menjengkelkan wataknya yang rasa terputus talian dengan dunia dan seterusnya menyebabkan dia menjurus ke arah kemusnahan diri Cuma bezanya cerita Sudin ni disampaikan dalam cerita yang lebih mudah difahami dan lebih bersesuaian untuk pembaca remaja di Malaysia Tetapi itu la watak menjengkelkan tetap menjengkelkan sepertimana watak membosankan tetap membosankan sekalipun berjuta lemon mesej tersirat yang boleh di KOMSAS kan terselit di celah celah cerita Tetapi tak dinafikan la ada juga bahagian yang aku suka dalam buku ni Terutama sekali satu petikan dalam buku ni yang buat aku terfikir tentang situasi zaman sekarang Encik Sudin katanya Dunia kita ni dah lain macam Kalau kita tak degil tak mahu buat nakal nakal atau kurang ajar sikit orang lanyak saja kita Saya dengarkan dengan sungguh sungguh sebab dia bercakap itu dengan sungguh sungguh nampaknyaSaya cakap tentang orang macam saya Orang miskin orang tak ada pelajaran macam saya ini mesti buat gila gila sikit Kalau tidak orang tidak tahu kita ini ada Ini zaman kemakmuran Orang miskin jadi kudis yang memalukan Jadi kita bising bisinglah tunjukkan kudis kita Dedahkan pekung nanti adalah orang yang malu dan lekas lekas beri ubatTerasa dekat dengan situasi zaman sekarang di mana mereka yang tidak berkemampuan dan bernasib baik meskipun telah berusaha keras kadang kala perlu membuat kecoh atau menularkan masalah mereka bagi mendapatkan perhatian dan seterusnya bantuan yang diperlukan Sesuatu yang malangnya masih tak berubah dari dahulu lagiTapi bahagian tu je la yang menarik dan masih bermain main di fikiran selepas selesai baca Kebanyakan bahagian cerita yang lain memang tak berapa menarik perhatian sangat terutama sekali rengekan dan rungutan Sudin yang tak habis habis tu Jadi salahkanlah Sudin untuk bintang bintang yang hilang Coming Home for Christmas imbas kembali tentang watak watak lain ataupun kemunculan watak watak lain yang jelas sekali mempunyai perwatakan dan cerita yang lebih menarik Entah la Mungkin ada yang aku terlepas pandang tentang cerita ni Mungkin sebenarnya cerita ni nak ceritakan tentang seseorang yang tiada cita cita atau tujuan hidup lalu mengisi kekosongannya dengan satu obsesi yang lain yang mana mengingatkan aku kepada buku No Longer Human karya Dazai Osamu dengan watak utamanya yang betul betul menjengkelkan apatah lagi apabila diadaptasi kepada versi komik menjadi semakin jelas menjengkelkan wataknya yang rasa terputus talian dengan dunia dan seterusnya menyebabkan dia menjurus ke arah kemusnahan diri Cuma bezanya cerita Sudin ni disampaikan dalam cerita yang lebih mudah difahami dan lebih bersesuaian untuk pembaca remaja di Malaysia Tetapi Whos Afraid of the Big Bad Boss? itu la watak menjengkelkan tetap menjengkelkan sepertimana watak membosankan tetap membosankan sekalipun berjuta lemon mesej tersirat yang boleh di KOMSAS kan terselit di celah celah cerita Tetapi tak dinafikan la ada juga bahagian yang aku suka dalam buku ni Terutama sekali satu petikan dalam buku ni yang buat aku terfikir tentang situasi zaman sekarang Encik Sudin katanya Dunia kita ni dah lain macam Kalau kita tak degil tak mahu buat nakal nakal atau kurang ajar sikit orang lanyak saja kita Saya dengarkan dengan sungguh sungguh sebab dia bercakap Behind the Mountain itu dengan sungguh sungguh nampaknyaSaya cakap tentang orang macam saya Orang miskin orang tak ada pelajaran macam saya Addiction ini mesti buat gila gila sikit Kalau tidak orang tidak tahu kita Harry Gruyaert ini ada Ini zaman kemakmuran Orang miskin jadi kudis yang memalukan Jadi kita bising bisinglah tunjukkan kudis kita Dedahkan pekung nanti adalah orang yang malu dan lekas lekas beri ubatTerasa dekat dengan situasi zaman sekarang di mana mereka yang tidak berkemampuan dan bernasib baik meskipun telah berusaha keras kadang kala perlu membuat kecoh atau menularkan masalah mereka bagi mendapatkan perhatian dan seterusnya bantuan yang diperlukan Sesuatu yang malangnya masih tak berubah dari dahulu lagiTapi bahagian tu je la yang menarik dan masih bermain main di fikiran selepas selesai baca Kebanyakan bahagian cerita yang lain memang tak berapa menarik perhatian sangat terutama sekali rengekan dan rungutan Sudin yang tak habis habis tu Jadi salahkanlah Sudin untuk bintang bintang yang hilang